Румен Радев иска публичен регистър на харчовете за COVID-19

Президентът Румен Радев поиска да се направи публичен регистър за харченето на средствата, предназначени за борба с коронавируса.

За това той настоя в позиция на държавния глава, разпратена от пресцентъра на „Дондуков“ 2. Радев критикува кабинета, че до момента не е предложил програма за безвъзмездна помощ.

Президентът държи още да се забрани държавна помощ за офшорни фирми.

„Кризата с коронавируса вече предизвиква тежки социално-икономически последици. За да ограничат тяхното задълбочаване, европейските страни прилагат широк набор от мерки с ясното съзнание, че от тяхната структура, обхват и бързина на прилагане зависи благосъстоянието и прогреса на нацията. Месец и половина след въвеждане на извънредното положение, българското правителство все още не предлага ясна и убедителна програма за навременна, достъпна и безвъзмездна помощ“, критикува Радев.

„В същото време, за преодоляване на кризата се заделят все повече публични средства, предстои тегленето на колосален заем. С въвеждането на извънредното положение, изпълнителната власт получи изключителни правомощия да се разпорежда безконтролно с този ресурс. Не трябва да забравяме обаче, че тези средства трябва да се заработват и изплащат от българските граждани и бизнес“, напомня той.

Според него са необходими ясни „механизми за прозрачност, отчетност, ефикасно и отговорно използване на обществените средства“.

„Необходимо е да се въведе публичен регистър за отчитане на харчените средства в борбата с коронавируса при регулярна актуализация на разходите, критериите за одобряване и източниците на финансиране“, апелира към кабинета Радев.

„Следва да се забрани държавна финансова помощ за офшорни фирми и за такива, които имат дъщерни дружества, регистрирани в офшорни зони. Подобни ограничения вече има в някои държави от ЕС, а в други въвеждането им е на дневен ред“, посочва държавният глава.

Румен Радев предлага да се преразгледат дългосрочните проекти с осигурен финансов ресурс за години напред. „Да се заделят необходимите финанси, така че да не спира работата по тях през настоящата година. Останалият финансов ресурс да се насочи за преодоляване на социалната и икономическа криза. Какъв е смисълът милиарди да стоят замразени с хоризонт следващите 3-4 и повече години, а в това време да теглим нови заеми с лихва?“, завършва позицията на президента.