Ромският квартал в Сливен иска договорка с общината, спирали им купоните след 16:00 часа

Жители на сливенския квартал „Надежда“ искат споразумение с местните власти, за да празнуват семейните си тържества. Това заяви пред журналисти днес Севдалин Алипиев, който живее там, а негови съкварталци организираха протест в махалата.

По думите му хората не можели да спазват над стогодишни традиции, свързани с техните обичаи сватба, кръщене или сюнет. Той посочи, че голяма част работели в чужбина, за да организират тези празници и плащали по пет-шест хиляди лева на музиканти.

След 16:00 часа обаче полицаи ги карали да спират музиката или да прибират разпънати палатки и арки пред къщите. Жителите на „Надежда“ искат среща с представители на общината и общински съветници, за да се споразумеят и да стигнат до някакъв компромис. Това не се отнасяло за такива, които просто вдигат шум.

Председателят на Общинския съвет в Сливен Димитър Митев изрази готовност да се срещне с тях, като добави, че до момента няма официално искане за промяна в Наредбата за обществения ред. Пред репортер на БТА той коментира, че Наредбата не може да бъде променена, тъй като тя касае всички граждани. Конкретно чл. 4 и чл. 5 от нея касаят нарушаването на обществения ред чрез музикални инструменти, тон колони или други електронни устройства, както и провеждането на сватби и други частни събития на места като тротоари, площади, улици, междублокови пространства, паркове и др. „Според мен наредбата е добра и няма основание да бъде променяна“, каза той.