Роми от Сливен пробиха дупка в бетонна стена, за да излизат от квартала

Жители на сливенския квартал „Надежда“ са пробили дупка в бетонна стена, която беше издигната, за да се спре безконтролното излизане от квартала заради разпространението на коронавируса, съобщава бТВ.

Десетки граждани излизат, въпреки че полицията патрулира около квартала. В „Надежда“ живеят около 25 хил. души, а на входа има контролно-пропускателнен пункт. Те живеят в постройки без ток и вода.

Полицаите следят хората да не излизат на групи и без маски. Такива патрули има на още две места, но се оказва, че мерките не работят, защото инфекциозните отделения са пълни и броят на болните расте. 

От автомивката между гарата и квартал „Надежда“ мъж на име Георги всекидневно вижда групи от хора. Именно това и го кара да позвъни на спешния телефон 112. В кварталите „Надежда“ и „Речица“ има пик на заразените с COVID-19.

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски заяви, че мерките, които се прилагат, не са достатъчно ефективни. По думите му нищо не би го спряло да предпиеме и други мерки – като затварянето на квартала. 

Инфекциозните отделения в града са празни, а медиците искат помощ от частните болници.

„Практиката показва, че пациентите са основно от тази част на града, призна директорът на Военната болница в Сливен полковник д-р Илиян Комитов.

В търсене на изход от тежката ситуация държавата ще работи с пастори, медиатори и ромски лидери. Дали това ще има ефект и ще се стигне ли до затваряне на квартал „Надежда“ – предстои да стане ясно.

Когато видели, че са снимани, жителите на квартал „Надежда“ започнали да целят с камъни екипа на колегите от бТВ.