Родилка с COVID-19 е починала в Сливен

Снимка: Pixabay

От 11 до 17 октомври бяха регистрирани 543 нови болни с COVID-19 в Сливенска област, съобщиха от Областния кризисен щаб. Сред тях са 12 учители, 10 ученици, трима лекари и медицински сестри от доболничната и болничната помощ.

Излекувани са 405 души.

За съжаление, починаха 43 пациенти с COVID-19, повечето – и с придружаващи заболявания, всички не са били имунизирани. Най-младият сред тях е жена на 28 години, родилка. Най-възрастният е на 91 години. Областният щаб изказва съболезнования на близките.

Заболеваемостта в областта достигна 575,18 души на 100 000 лица от населението при средна стойност за страната от 500, 60 души. Анализът на здравните власти е, че в областта е налице тенденция за увеличение на болните, но с по-бавни темпове, за разлика от други райони в страната. В резултат на влезлите в сила временни противоепидемични мерки в областта се отчита намаляване на заболелите в сферата на образованието.

Към момента 1 280 души са болни в Сливенска област, като 925 от тях са в община Сливен /в самия град Сливен са 722 души/.  Случаи на заболяването са регистрирани в по-голямата част от населените места. Сред малките населени места най-много болни има в Тополчане /35 д./,  Жельо войвода /20 д./, Шивачево /18 д./, Чинтулово /15 д./, Ябланово /12 д./, в Мокрен и Езеро /по 11 д./, Стоил войвода /10 д./.

В Сливенска област общият брой на поставените дози ваксини е 52 592. Близо 27 800 жители са със завършен имунизационен статус. Това означава, че едва 22-23 процента от жителите на областта имат защита – някои като ваксинирани, други като преболедували.

Областният щаб призовава да се спазват противоепидемичните мерки, за да се ограничи разпространението на вируса. При първи симптоми гражданите не трябва в никакъв случай да се самолекуват, а незабавно да потърсят личните си лекари.

Лекарство срещу COVID-19 засега няма. Ваксинирането е отговорно поведение и грижа, както за собственото здраве, така и  за здравето на близките, приятелите и околните. Имунизационни пунктове работят в удобно за желаещите време в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен, както и в МБАЛ „Св. Петка Българска“ в Нова Загора.