Риск за пшеницата в Сливенско заради ниски влагозапаси. Ще има ли дъжд и как да действат земеделците?

Био Шанс течен хуминов тор от торф
Spraying wheat crops field

В края на първото десетдневие на месеца незадоволителни, под 65% от пределната полска  влагоемност, са били влагозапасите при пшеницата в Сливенско, отчитат агрометеоролозите от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Подобна е и ситуацията в Добричко, където местните зърнопроизводзители алармираха, че в момента посевите са в критична фаза – те трябва да изкласят и налеят зърно, но стресът от засушаването ще попречи. Според ежедневните наблюдения на полето недостигът на почвена влага вече е видим, тъй като на места се забелязва усукване на листата на растенията. Пшениците са в различна фаза на развитие заради продължителната и закъсняла есенна сеитба.

Валежи със стопанско значение и подобряване на почвените влагозапаси в 50-сантиметровия слой ще има в по-голямата част от полските райони през следващите пет дни. Очакваните валежи ще бъдат от важно значение за зимните житни култури, при които ще протичат критични по отношение на влагата фази.

Експертите съветват земеделците да подпомогнат пшеница чрез имуностимулиране на основата на чисти хуминови киселини едновременно с регулярните влагания на торове и препарати за растителна защита.

Хуминовите киселини действат като уловител на влагата в почвата и транспортьор на хранителни вещества към кореновата система. Те осигуряват повишено задържане на влажността в почвата.

Хуминовите киселини притежават уникалната способност да увеличават задържането на вода в почвите. Заради променящия се климат в света това става все по-важно, тъй като екосистемите са дисбалансирани.

Задържането на вода, осигурено чрез обработка с естествени хуминовите киселини, е много добро решение при липса на достатъчно валежи.

Как се случва това?

Отрицателният заряд на хуминовите киселини привлича положителни йони или катиони, които се придържат към хуминовата молекула. Тези катиони, в присъствието на водни молекули, се отдалечават леко от хуминовата молекула и се прикрепват свободно към кислородния край на водните молекули. Водородните краища на тези водни молекули след това се свързват с водородните краища на други водни молекули. Този ефект намалява изпарението на водата с до 30%.

Един от най-удачните хуминови прерарати като цена на декар влагане и ефективност е течния хуминов тор извлечен от торф Био Шанс. Препаратът е отличен адаптоген при суша. Био Шанс – течен хуминов тор от торф повишава имунитета на растенията и устойчивостта им срещу бактериални и гъбични инфекции.