Ревизоро може да пусне много язовири да преливат като водопади

Снимка: БГНЕС

Можем много язовири да ги покажем, че преливат. За това предупреди екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро в сутрешния блок на БНТ.

Той изтъкна, че дори в Министерския съвет се пошегували да кажат кои язовири, ако ги пуснат, ще преливат като водопади, защото се говорило само за язовирите в страната, които са празни.

Когато установя нещо, веднага затварям и налагам минимална санкция. Не съм бухалка, която под медиен или нечии друг натиск да взима решения. Всичко в момента се изкривява, категоричен бе Ревизоро, според когото други се притеснявали, че не могат да му въздействат.

По думите му безводието и нивата на сондажите винаги имат връзка. Голяма част от язовирите са предвидени да поддържат оросяването на градините и е важно в реките да има вода, обясни Ревизоро.

Пълните язовири са „Бели Искър“, „Искър“ „Дяково“, „Огняново“, „Студена“ и още шест язовира. „Язовир „Искър“ има 530 млн. вода. Не ме карайте да ги пускам да преливат, за да падат като водопади„, предупреди Ревизоро.

„Язовир „Ястребино“ е най-глупавият направен язовир от държавата“, посочи Емил Димитров, според когото язовирите „Пясъчник“, „Тополница“ и „Домлян“ са празни.

За догодина е предвидено всички земеделци да получат вода, без да бъдат ограничавани. Много е важно за земеделците, че тази година никого не оставихме без вода, а по молба на земеделския министър направихме деривация за захранване на цялата Тракийска низина, поясни Ревизоро. Емил Димитров недоумява как всичко трябва да се прави от него, да ходи навсякъде.

В ТЕЦ „Бобов дол“ не се горят италиански отпадъци, защото са под камери. Ако имат смелостта да горят такива отпадъци, трябва да им вземем лиценза. Тази година ще има камери навсякъде и глобата ще бъде в размер на половин милион лева, предупреди Ревизоро.

Той изтъкна, че всички отпадъци на София се горят във Враца. Заводът в София ако може никога да не тръгне, ние в момента боклука го разпределяме и пращаме във Враца. Хем няма виновни, хем няма криза, коментира Ревизоро.

Той посочи, че кладенците в дворовете трябва да се регистрират, а самата процедура по регистрация до 10 кубика е безплатна. Които са готови – трябва да се регистрират, но срокът за регистрация трябва да бъде между една или две години, настоя Ревизоро.

Ние трябва да погледнем към хората, а самите хора нямаха възможност покрай кризата с коронавируса. Навсякъде трябва да има водомери, канализация и колко разход са направили хората. Не може да имаш безплатна промишлена дейност и да плащаш държавен ресурс, посочи министърът. Интересът на МОСВ е да знае какво се случва и всеки да дупчи, където поиска.