Реставрират паметника на Панайот Хитов в местността Мараш край Стралджа

Започна реставрацията на паметника на Панайот Хитов в местността Мараш край Стралджа. Монументът не е ремонтиран от създаването си през 60-те години на миналия век, съобщи кметът на община Стралджа Атанас Киров.

Реконструкцията предвижда облицовка и поставяне на нова мемориална плоча с лика на революционера, както и ремонт на стълбите, водещи към паметника. За целта са отпуснати 12 000 лева.

Според исторически сведения, в местността Мараш, през лятото на 1867 г. се е състояла битка между черкезка потеря и четата на Панайот Хитов. Легендарният войвода често е посещавал Стралджа, развивайки революционната си дейност за Освобождението на България.

В момента се извършва и реконструкция на паметника в парк „Младост“ в града. Възстановяват се снимките на загиналите във войните стралджанци и се монтира осветление около паметника, допълни кметът Киров.

Както БТА съобщи, до средата на септември с общински средства предстои реставрация и почистване на 26 паметника в почти всички населени места в Стралджанско.