„Ремдесивир“ не лекува COVID-19, показа проучване на СЗО

„Ремдесивир“ не подобрява шансовете за оцеляване при COVID-19, показа голямо проучване на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от „Файненшъл таймс“ .

Това е крайно неочакван обрат на констатациите, направени в САЩ по-рано тази година за препарата.

„Файненшъл таймс“ цитира резултати от проучването на СЗО „Солидарност“, което оценява ефектите на четири потенциални схеми на лечение, включително „Ремдесивир“, хидроксихлорохин, анти-ХИВ комбинирано лекарство от лопинавир / ритонавир и интерферон, при 11 266 хоспитализирани пациенти.

Хидроксихлорохинът и лопинавир / ритонавир бяха спрени през юни, след като се оказаха неефективни, но останалите изпитвания продължиха в над 500 болници и 30 държави, заяви главният учен на СЗО Сумия Суминанатхан.

Проучването установи, че нито едно от леченията не е „съществено повлияло на смъртността“ или е намалило необходимостта от обдишване на пациентите.

Констатациите са особено мрачна новина за САЩ, където „Ремдесивир“ е едно от двете лекарства, получили спешно разрешение от Управлението на храните и лекарствата (FDA).

Изследвания на правителството на САЩ предполагат, че лекарството подобрява шансовете за оцеляване и съкращава времето за възстановяване. Антивирусният препарат дори се използва за лечение на президента Доналд Тръмп.

Федералното правителство вече е натрупало запаси от лекарството.

Курсът за лечение с препарата възлиза на 2340 щатски долара.

От компанията производител на „Ремдесивир“ твърдят, че медикаментът е намалил времето за възстановяване от COVID-19 с пет дни в сравнение с пациентите на плацебо в проучване с 1062 пациенти. Резултатите са публикувани в New England Journal of Medicine.

Тази седмица правителството даде разрешение за допълнителни разходи по бюджета на Министерство на здраве на стойност 2.1 млн. лв. с които да бъдат закупени 2 500 флакона на медикамента „Ремдесивир“. Стойността на един флакон от този медикамент е 345 евро на флакон без ДДС.