Рекордьор! 1550 лв. глоба за младеж, шофирал с 238 км/ч по „Тракия“ в района на Сливен

Рекорд за скоростно нарушение на пътя по време на отминалите празници. Шофьор беше засечен да шофира с 238 км/ч по магистрала „Тракия“.

Нарушението е извършено на Коледа на магистрала „Тракия“ в района на Сливен и ще излезе солено на шофьора, съобщава bTV. Според закона глобата за превишаване на позволената скорост извън населено място с над 50 км/ч е 600 лв. плюс по още 50 лв. за всеки следващи 5 км. превишение.

„Вече е издаден електронен фиш на стойност 1550 лв. Такъв случай поне аз не помня да сме имали“, заяви инспектор Диян Митев от Пътна полиция в Сливен.

Собственик на колата е 21-годишен младеж от Варна, който не беше открит за коментар. Рали-пилотът Мартин Коев е категоричен, че подобна скорост е безумна дори, ако автомобилът е подготвен перфектно за пътя.

Спирачният път ще е изключително дълъг. При една рязка маневра, ако излезе нещо на пътя, колата става неуправляема, заяви Мартин Коев, рали-пилот.

„А когато автомобилът е по-стар, е още по-рисковано. В случая става въпрос за кола на около 15 години. Произвежда се между 2000 и 2007 г. Най-вероятно е софтуерно преработен дизелов автомобил за да достигне такава скорост“, обясни Кирил Бумбалов, автомобилен специалист.

„Така наречения „чип тунинг“ е доста популярен у нас, особено сред по-младите шофьори. Срещу, например, 300 лв., максималната скорост на един 15-годишен автомобил би могла да се вдигне поне с 20 до 30 км/ч. според зависимост от това колко е мощността на автомобила. Може дори да се махне ограничителя за максимална скорост“, каза Тихомир Тодоров, собственик на сервиз.

Това едва ли ще направи автомобила по-сигурен, но непременно ще увеличи способностите му за рекордни глоби от КАТ.