Регистрирано е огнище в производствена фирма в Сливенско

Снимка: Pixabay

Заболеваемостта от COVID-19 в област Сливен е 384 души на 100 хил.души население  и  остава над средната за страната от 311 души, въпреки лекия спад на новодиагностицираните болни през последната седмица, съобщиха от Областния кризисен щаб.

В периода от 20 до 26 септември са регистрирани 330 нови болни при 378 за предходния период. Сред новите пациенти са двама лекари от болничната и доболничната помощ и санитар. Положителен резултат е отчетен при изследванията на петима учители от Сливен и шофьор на училищен автобус.  Заболели са 19 лица под 18-годишна възраст, като 7 от тях са учащи. Карантинирани са класове и контактни на болните. Епидемиологичните проучвания продължават.

Регистрирано е огнище на работното място в производствена фирма в Котел. Заболели са четирима души от персонала. Дадени са предписания, информираха от РЗИ.

За съжаление, през изминалата седмица починаха 23-ма пациенти на възраст от 33 до 88 години. Областният щаб изказва съболезнования на семействата и близките.

През периода са приложени 1 062 дози ваксини. С тях общият брой на поставените дози от началото на имунизационната кампания достигна 49 721.  Сливенска област разполага с всички, разрешени в страната, ваксини срещу COVID-19.  Всеки желаещ може да се имунизира с ваксина по избор при общопрактикуващи лекари или в разкритите пунктове в Сливен и Нова Загора. Част от пунктовете, по график, са отворени след края на работния ден или през почивните дни за удобство на гражданите.

Носенето на предпазни маски в закрити площи,  спазването на физическа дистанция, избягването на струпване от хора и редовната дезинфекция ограничават разпространението на коронавируса.