Регистрираме кола само с платен данък

При сделки с коли, които вече са имали поне една регистрация у нас, собствениците ще трябва да представят в службите по регистрация на МВР издаден или заверен от общината документ за платен данък, когато са ги придобили. Това решиха окончателно депутатите, след като приеха на второ четене промени в Закона за движение по пътищата, записани в преходните и заключителни разпоредби на проект за промени в Закона за местните данъци и такси, предава в. „24 часа“.

Промените се правят, за да се премахнат възможностите за прехвърляне на кола без да бъдат платени дължимите налози. Според вестника тази „вратичка“ в закона за спестяване на местен данък е ощетила общинските бюджети с поне 60 млн. лв. за 10 години.

Данъкът се икономисвал най-често при сделки със скъпи коли или камиони. Собствениците се възползвали от ниша в Закона за местните данъци и такси и стара наредба на МВР от 2000 г. Текстовете постановяват, че не се дължи общински имуществен данък при придобиване на кола, ако тя няма регистрация в КАТ.

Поради това собствениците пускали искане за сваляне на номерата, след което прехвърляли собствеността, най-често на свързани или подставени лица, без да платят местен данък. Сделката ставала, докато не е изтекъл срокът за техническия преглед и на застрахователните полици по „Гражданска отговорност“, за да не се плащат повторно.

Предалите стария си автомобил за скрап, ще трябва само да върнат номерата в КАТ и да прекратят регистрацията му, гласят още промените. За месеца след дерегистрацията на колата за нея вече автоматично няма да се дължи данък, като няма да е необходимо човек да носи бележка от КАТ в общината, решиха депутатите.

Общините получават онлайн информация за новите регистрации на автомобили, както и за прекратените такива. Затова при предаване на стара кола за скрап няма да има нужда да се носи бележка в общината.

Договорът при прехвърляне на регистриран автомобил ще трябва да бъде нотариално заверен, дори регистрацията на превозното средство да е прекратена, предвиждат още приетите текстове.