Разследване на Le Monde разкри офшорни фирми на българи в Люксембург

През изминалата седмица френското издание „Le Monde” публикува международно разследване, носещо името OpenLux. То е провеждано повече от година, а в него вземат участие десет медийни партньори.

Добре пазена тайна, постоянна загадка, въпрос, който не е разрешен от години: какво крие финансовият център в Люксембург? Какво бихме открили, ако отворим сейфа на тази малка държава, разположена в сърцето на Европейския съюз, изброена от много изследователи в 5-те най-добри данъчни убежища в света? – така започва публикация в изданието,  представяща поетапно допълваното тази седмица разследване.

В страната действат 55 000 офшорни компании, които управляват активи на стойност 6 трилиона евро. Тези фантомни компании са  управлявани от милионери, мултимилионери, спортисти, артисти, политици и дори кралски семейства, пише още Le Monde.

В разследването се разкриват и над 500 милиона евро активи на български собственици в общо 250 фирми.

Разследващият сайт „Биволъ“ , който е сред медийните партньори на Le Monde в разследването, публикува и първите данни, свързани с български публични личности.

Става дума за адвокат Любомир Пенчев. Той е син на Константин Пенчев, който е настоящ конституционен съдия, бивш депутат, омбудсман и председател на ВАС.

Според анализираните финансови документи Любомир Пенчев официално притежава фирмата Promobelle S.A. („Промобел“) с активи за 1.2 млн. лв. Данни от Регистъра на собствениците в Люксембург, които „Биволъ“ цитира, показват, че той притежава 100% от акциите на компанията.

Фирмата съществува от 2008 година като тогава се управлява от местни лица и е с капитал 50 000 евро, но през 2014 г. компанията сменя ръководството си. През същата година активите ѝ се увеличават от 46 000 евро на 624 000 евро, а фирмата поема дългосрочен дълг, възлизащ на 625 094 евро. Откъде идват средствата не е известно.

„Биволъ“ отбелязва, че скокът на активите на компанията съвпада по време с промяната на имотното състояние на семейството на Константин Пенчев.

През август 2014 година семейство Пенчеви купуват два апартамента в центъра на София, които са на обща стойност 600 000 лв.

Константин Пенчев декларира сделката пред Сметната палата, а като източник на средствата е посочено, че идват от банков влог на жена му.

В скандалното международно разследване на Le Monde изплува и името на политикът Александър Томов. Става въпрос за активи за 6,1 милиона евро, които са концентрирани във фирмата „Lira Investmens S.A.”(„Лира Инвестмънт“) . Неин краен собственик е Томов. Фирмата е известна като бивш собственик на акциите на ЦСКА и кредитор на клуба.

Захранването на люксембургските сметки е ставало с финансови инжекции за милиони от Александър Томов, показва разследването на Le Monde, в което участват и журналисти от „Биволъ“.

Пред „Боволъ“ Томов обяснява, че парите идвали от заеми и хонорари получени от китайския милиардер Стивън Ло, който по този начин помагал на ЦСКА, но Бойко Борисов го принудил да изостави клуба.

Освен за финансиране на ЦСКА, люксембургската структура е служила и за имотни врътки в полза на самия Томов, става ясно още от разследването.