Разликата между коронавируса и сезонния грип е огромна, заяви проф. д-р Асен Балтов

Снимка: Кадър/БНТ

Разликата между коронавируса и сезонния грип е огромна, коментира пред БНТ изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов.

„Неслучайно казваме, че това е невидимата заплаха, защото в първия момент си мислим, че караме един нормален грип – повечето първи пациенти бяха такива, които смятаха, че са изкарали грип и са с усложнения от грипа. Но протичането е много по-сериозно, много по-тежко и доста са повече оплакванията – от проблеми с дишането и с кислорода, който поема от белите дробове организма. Оказва се, че има увреди и на други органи и системи, не е само на белия дроб, което говори, че наистина става въпрос за много по-сериозна инфекция от грипа“, изтъкна проф. Балтов.

В „Пирогов“ идват много тежки случаи с COVID-19, подчерта той и обясни, че му прави впечатление, че всички болни с коронавирусна инфекция, приети в болницата, са били на домашно лечение, някои от тях повече от 10 дни и са ползвали 1 или 2 комбинирани антибиотици, които не са имали ефект.

„Лекувани са дистанционно от техните лични лекари. При някои от тях се вижда изключително тежки двустранни пневмонии, които са много усложнени“, посочи проф. Балтов. Затова в болницата правят бързи скринингови тестове, за да се ориентират лекарите за ситуацията и се оказва, че при някои пациенти има натрупване на антитела, което означава, че са минали през фазата на острата инфекция и вече започват да правят имунен отговор.

„Това говори, че те наистина са в много тежко състояние – прекарали вируса, но са се усложнили с наслагване на бактериална инфекция, която доста затруднява тяхното лечение“, обяснява шефът на Пирогов.

В лечебното заведение от вчера е заработила лаборатория, в която ще се правят тестове за коронавирус. Днес се очаква да излязат първите тестове. За момента лабораторията не е на пълен капацитет, защото е нужно стиковане с Националната референтна лаборатория, за да се сравнят резултатите. „Към средата на седмицата ще започне да функционира на пълни обороти и ще прави до 50 изследвания на ден“, увери проф.Балтов.