Разкриха в Стара Загора лаборатория за изследване на коронавирус

Нова лаборатория за изследване на коронавируса у нас, е готова са да приеме първите проби. Това съобщиха от пресцентъра на Тракийския университет – Стара Загора, цитирани от News.bg

Лабораторията е създадена по нареждане на Министерство на здравеопазването и Националния кризисен щаб и ще обслужва 7 области – Стара Загора, Пловдив, Бургас, Ямбол, Кърджали, Сливен и Хасково.

Ръководител на вирусологичната лаборатория е доц. Светла Ангелова.

„Очакваме всеки момент да постъпят проби, имаме готовност до 50 проби до края на седмицата да обработим и да пуснем за анализ. Разполагаме с „Real time pcr“-апарат, най-съвременен, с който в рамките на 2-3 часа можем да дадем резултат, плюс два часа за първична подготовка и екстракция на нуклеиновата киселина на пробите, тоест реалното изследване може да бъде готово за около 5-6 часа“ обясни тя.

Медицинският факултет и Ветеринарномедицинският факултет на Тракийския университет са предоставили ламинарен бокс, останалото оборудване е подсигурено от болницата, китове за пробите са предоставени от Министерство на здравеопазването.

Навременното лабораторно потвърждаване на случаите е необходимо за осигуряване на бързо и ефективно издирване на контактните, прилагане на противоепидемични мерки и мерки за контрол на инфекциите, съгласно националните препоръки и събиране на необходимата епидемиологична и клинична информация.