Разбиха група за изнудване и принуда чрез заплахи и насилие в Сливен

Специализирана прокуратура повдигна обвинение на петима души за участие в група за изнудване и принуда чрез заплахи и насилие в Сливен.

Те са задържани при специализирана полицейска операция. От Спецпрокуратурата обаче не посочват датата, на която е била проведена акцията, пише News.bg.

Претърсени са жилища в Сливен и село Самуилово, както и два офиса в града, откъдето са иззети документи, пари, тефтери със записки, а в ползвани от участниците автомобили – пистолети, бухалки, вериги, хладни оръжия, полицейски палки и тактически маски.

Доказателствата сочат, че групата е започнала престъпната си дейност през септември 2020 г. Четирима от участниците постъпили на работа като събирачи на дългове в два офиса на дружество за бързи кредити в Сливен. Скоро обаче поели цялата дейност на дружеството, включително сключването на договори с кредитополучатели. Предоставяли на кредит различни суми, сред които и шестцифрени. След забавяне на вноска длъжниците незабавно били посещавани, налагани им били незаконно наказателни лихви, били заплашвани (включително със смърт за тях и за членове на семействата им), на някои бил нанасян побой.

В един от случаите жена, получила кредит от 100 000 лв. за развитие на бизнес, била принуждавана от членове на групата да внесе 400 000 лв. заради натрупани лихви.

С решение на Специализирания наказателен съд на четирима от обвинените са взети мерки за неотклонение „Задържане под стража“, а на един е определена парична гаранция в размер на 5000 лв.