Ръст поне с 25% на новите болни от COVID-19 заради учебната година

Задълбочено проучване сочи, че след като се отворят училища, ръстът на новоефектираните е минимум с 25%. В момента консумираме най-вече ефекта от започването на учебната година, коментира пред БНР пулмологът проф. Коста Костов.

„Сега е моментът да преосмислим нашето отношение към мерките. Това, което се случва с училищата, е мек модел на т.нар. „опит“ да придобием обществен имунитет. Този имунитет се проваля“, призна той и допълни, че очаквано се стигна до ситуацията на скок на болните.

Според него ситуацията в различните населени места е различна, затова предприемането на локални мерки е адекватно решение.

„Където не може да се спазва дистанция, трябва да бъдат въведени ограничения. Такива места са стадионите, нощните заведения. Нищо няма да загубим, ако временно спрем възможността да спрем събирането на много хора на едно място. Но държавата да помисли да компенсира тези собственици“, коментира проф. Костов.

Според него сме се провалили като общество, „което не можа да осъзнае да наложи на политиците решение за адекватни мерки“.

„Не вярвам в конспирации, вярвам в науката. С мерки жертвите ще са много по-малко. Проучване сочи, че ако отсега нататък до февруари 2021 година не се спазват никакви противоепидемични мерки, САЩ ще загуби 1 млн. души, ако се наложат рестрикции, ще загубят 500 000 души. Ако към тези рестрикции се наложи стриктно носене на маски, ще спечелят още 100 000 живота“, посочи той.

По думите на пулмолога локдаунът не е решение, а ако се наложи нов, то той трябва да е не по-малко от 60 дни, за да има някакъв ефект, това обаче ще нанесе щета върху всички – „ще пострадаме и икономически, и психически“.
Проф. Костов подчерта, че вече сме на границата на възможностите на здравната система, „а те не са много“.