Ръст на заразените с коронавирус в Китай – идва ли нова вълна на пандемията?

„Цифрата от 20 000 заразени дневно е доста плашеща, но голяма част са безсимптомни. Хората, които се нуждаят от лечение, са много по-малко. Стряскащите нива се установяват след масово тестване, а не защото хората са потърсили медицинска помощ“, заяви в „Денят започва“ журналистът в Китайската медийна група Тодор Радев.

По думите му няма да има разхлабване на мерките в Китай – в Пекин има единични случаи, но като превантивна мярка всяка седмица се тестват учениците в училищата.

Ваксинацията продължава – близо 90 процента от населението е ваксинирано с две дози.

„Китай в момента продължава да е затворен за външен туризъм, има силни ограничения за влизане в страната, нормалният живот се възстанови, както и вътрешният туризъм. Продължават да се носят маски, сканират се здравни кодове. Където има установени болни учениците преминават на онлайн обучение, затварят се жилищни квартали, всеки ден се правят тестове“, допълни Тодор Радев.

Той коментира и войната в Украйна. По думите му Пекин продължава да смята, че най-належащо е Русия и Украйна да продължат преговорите и че икономическите и финансови санкции няма да доведат до разрешаване на кризата, а точно обратното – ще нанесат щети и поражения на Европа и Русия. Според Китай истината за убийствата в Буча трябва да бъде щателно разследвана, но по независим начин.

Каква е позицията на Китай за военните действия в Украйна?

„В по-голямата част от Азия войната в Украйна се разглежда като локален конфликт от който азиатските страни и Китай се опитват да се дистанцират. Икономическите отношения между Русия и Китай не са се променили. Според официален Пекин големият победил в икономическо отношение ще бъде САЩ. Русия продължава да изпълнява договорните си отношения за износ на газ и петрол с Китай“, каза още Тодор Радев.