Раницата на първолаците да не е по-тежка от 1,5 кг., съветват експерти

Теглото на ученическата раница с учебници, пособия и други необходими материали не трябва да е по-тежка от килограм и половина за децата от първи и втори клас, съветват руски експерти.

За ученици от по-горните класове – от 9 до 11 клас, раницата не трябва да е повече от 4 килограма.

Експертите съветват родителите да обърнат сериозно внимание на материалите в раницата – препоръчват се основно естествени материи и материали при избора на дрехи, обувки, както и образователна литература и пособия за децата.

„При избора на дрехи за учениците родителите трябва да обръщат внимание не само на външният им вид. На първо място зимните и есенни дрехи трябва да имат добри топлозадържащи свойства, а след това да се обърне внимание на комфорта на кройката, както и на лекотата на самата дреха. Дрехите не трябва да ограничават движенията на детето, да дразнят кожата и да преохлаждат или претоплят детето“, съветват експертите.

Най-подходящи за децата са дишащи, хигроскопични (способни да абсорбират лесно вода и водни пари), и издържливи на пране и гладене материи.

Изключително важен е и изборът на раница за ученика. Основните критерии, за които родителите трябва да следят при покупката, е раницата да е с широки, регулируеми по дължина презрамки с дишащи подложки, както и да има твърд гръб, който да не се деформира от тежестта на самата раница.

„Теглото на дневния комплект учебници и прибори за писане не трябва да надвишава: за ученици от 1-2 клас – 1,5 килограма, 3-4 клас – 2 килограма, 5-6 клас – 2,5 килограма, 7-8 клас – 3,5 килограма, 9-11 клас – 4 килограма“, смятат експертите.

Най-добре е децата да имат два комплекта учебници, – един за училищна употреба и един за вкъщи.