Радев за разпита на Кирил Петков и Лена Бориславова: Институционално изнудване, миналото търси реванш

Предстоящият днес разпит от прокуратурата на премиера Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова е форма на институционално изнудване. Това е миналото, което търси реванш. Това коментира президентът Румен Радев по темата. Петков е призован за 12 ч. днес, а Бориславова – за 15 ч. Те бяха привикани във върховната прокуратура, след като главният прокурор обяви, че по време на срещата им в петък са му посочили „лица и прякори“, които са в основата на корупцията в България. Петков веднага обяви, че ще отиде на разпита, но за да пита той прокурорите какво правят по редица казуси, сред които „Мата Хари“ и „Барселонагейт“, предаде „Сега“.

„Още при връчването на проучвателния мандат заявих, че ако коалицията не постигне пробив в съдебната реформа, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента, това е форма на институционално изнудване и очаквам лидерите на управляващата коалиция да застанат решително зад премиера“, каза Радев.

Президентът коментира още, че е удовлетворен от вчерашното решение на Конституционния съд, който се произнесе, че министърът на правосъдието има право да иска от Висшия съдебен съвет предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. Правосъдният министър Надежда Йорданова вече обяви, че скоро ще внесе ново искане за прекратяване мандата на Гешев.

По думите на Радев с вчерашното си решение КС е потвърдил несъстоятелността на решението на мнозинството във ВСС, което отхвърли като недопустимо внесеното от служебния правосъден министър Янаки Стоилов искане за уволнение на главния прокурор Иван Гешев. „Остава въпросът дали е пригодно това мнозинство в морално и професионално качество и аз съм песимист в този състав ВСС да вземе рационално решение“, допълни Радев.