Радев: Влязохме с хаос в извънредното положение, излизаме от него с още по-голям

Влязохме с хаос в извънредното положение, излизаме от него с още по-голям хаос, заяви в Садово президентът Румен Радев.

Той отново разкритикува управляващите и някои от най-големите им антикризисни инициативи  – за намаляване на ДДС в някои сектори и за създаването на Държавна петролна компания.

„Аз не мисля, че към такава сложна и отговорна система, каквато е данъчната, трябва да се подхожда „на парче“ и без ясни идеи и разчети“, подчерта държавният глава, цитиран от bTV.
Според него сегашната данъчна система е несправедлива и ни отдалечава от европейския модел, като ощетява бедните и средната класа за сметка на богатите. „Крайно време е дебатът за прогресивното данъчно облагане да стартира“, призова държавният глава.

Той определи като авантюра идеята за създаване на държавни бензиностанции. Според него цялата инициатива показва неспособността на държавата да се справи с картела в горивата и е странно как сега тя ще играе двойна роля – на конкурентен участник на пазара и на регулатор.

„Тук ще трябва да се налеят огромни публични ресурси. Тези, които искат да реализират тази идея, трябва да покажат много ясно откъде ще се вземат тези ресурси. Ако ще строим държавни бензиностанции по начин, по който се строят магистрали и се ремонтират язовири, по-добре да не го правим“, заяви Радев.

Според него вместо бензиностанции, държавата трябва да построи центрове за дигитални технологии в областните градове, да ги оборудва адекватно и да осигури качествени млади специалисти.

„Тази инвестиция в млади специалисти по единна държавна програма и в нашите деца доказано ще бъде рентабилна“, подчерта президентът.