Радев свиква новоизбраното 45-о Народно събрание на 15 април

Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква на 15 април 2021 г., от 9.00 часа, новоизбраното 45-о Народно събрание на първо заседание, съобщава Днес.бг

Очаква се утре, 14 април, указът да бъде обнародван в извънреден брой на Държавен вестник.

В неделя ЦИК окончателно обяви имената на всички 240 народни представители, както и разпределението на мандатите. Коалицията ГЕРБ – СДС е със 75 мандата, „Има такъв народ“ с 51, БСП с 43-ма депутати, ДПС с 30, „Демократична България“ с 27, а „Изправи се! Мутри вън!“ с 14.

На първото заседание народните представители полагат клетва и официално встъпват в правомощията си. Обявяват се парламентарните групи. Избират се председател и зам.-председатели, а до тогава заседанието се води от най-възрастния депутат. В състава на 45-то Народно събрание това е икономистът Мика Зайкова (79 г.) от “Има такъв народ”.

На същото заседание настоящото правителство подава оставка. Но дори в оставка както премиерът, така и министрите продължават да изпълняват своите правомощия, докато не бъде избран нов кабинет или не бъде назначено служебно правителство при невъзможност да се състави правителство.

Няма начален или краен срок, в който президентът трябва да стартира процедурата за избиране на нов Министерски съвет – единственото условие е преди връчването на първия мандат той да проведе консултации с всички парламентарни групи.