12.2 C
Сливен
петък, 1 декември 2023
- Рекламирай тук -
начало България и света Политика Радев предложи да лекуваме украински военни

Радев предложи да лекуваме украински военни

Готови сме да възстановим програмата за лечение на украински военни. Това предложи държавният глава Румен Радев в откритата за медиите част от разговора си с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Програмата е била прекратена поради ковид кризата, а държавният глава призовава тя по най-бързия начин да бъде възстановена.

Украйна е свързана с нашата страна с вековни духовни и човешки връзки. Още в първите часове на войната България осъди на най-високо ниво агресията на Русия. Включихме се във всички санкционни режими, въпреки високата социална цена, която плащаме, и подкрепяме напълно евроатлантическата позиция спрямо агресията в Източна Европа.

Българите отвориха домовете и сърцата си за украинците. Над 91 хиляди украинци са у нас. Много украински деца посещават нашите училища и детски градини.

Вие, г-н Радев, сте не само лидер, но и военен, затова разбирате много добре какво се случва в Украйна. Това е пълномащабна война. Искам да ви благодаря за принципната позиция, заяви от своя страна украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба. Оценяваме позицията на България и че това вреди на някои ваши интереси, подчерта Кулеба и отбеляза, че в интерес и на Украйна, и на България е районът на Черно море да бъде район на просперитет.