Радев подкрепя Нинова, ще критикува и БСП, когато са на власт

Никога не съм снемал своята подкрепа от г-жа Нинова и продължавам да я подкрепям в нейните усилия да превърне БСП в силна опозиция. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев във връзка със скандалите в левицата и смяната на неговия началник на кабинета Калоян Методиев след сбирка със социалисти, след като посети Института по молекулярна биология към БАН.

„Отдавна съм заявил, че моите критики са към тези, които управляват. Когато БСП вземе властта, разбира се, аз ще критикувам там, където виждам, че нещата не се вършат както трябва, подчерта Радев. – Не се меся в делата на никоя партия, но и не допускам никой да се меси в моите дела.“

По отношение на Калоян Методиев държавният глава предпочете да не коментира повече, но отбеляза, че „всеки един в президентството спомага за реализацията на моята политика“.

Той отново се обяви за честни и прозрачни избори, но и за дебат за почтеността в политиката и дебат за нов обществен договор.

По думите му липсата на обществено доверие в сегашното Народно събрание и липсата на диалог с мнозинството в него са причина да не иска да внася в парламента своите предложения за конституционни промени.

„ГЕРБ внесе недоносче, подигравка. Аз избрах другия път – първо разговори с академичната общност за идентифициране на проблемите, разговор с неправителствени организации и граждани, разговори с експерти, с всички институции и на следващ етап – разговори с партии. Стигнахме друг етап на обществено развитие поради протестите и поради пълното изчерпване на лимита на доверие в този парламент. Аз не виждам основание да внасям моите предложения за промени в Конституцията сега. Ще ги внеса, когато българският парламент придобие отново легитимност, тоест след избори“, заяви президентът.

„От това, което виждам и което знам, аз се чувствам горд като българин. Не само от вашите научни постижения, а най-вече от начина, по който вие се отнасяте към вашата високо благородна мисия. От начина, по който развивате наука и то на световно ниво. От вашия ангажимент към бъдещето на България“, каза той.