Радев: Няма военно решение на кризата с Украйна

Президентът Румен Радев заяви, че няма военно решение на кризата с Украйна, а надеждата е, че пълномащабна война ще бъде избегната:

„България е част от усилията за деескалация, но и част от усилията за усилване на източния фланг на алианса. Вече започва съвместната мисия по контрол и охрана на въздушното пространство. Като рамкова страна във формирането на батальонната бойна група, България е отворена към всички съюзници за участие на техни контингенти, които да допринесат за запълване на дефицита от способности в нашите сухопътни войски“.

България е суверенна държава и лоялен съюзник и член на НАТО. Тези са двата водещи принципа, които определят нашата позиция, каза още президентът, цитиран от БНР.

„Най-важната гаранция за нашата сигурност е боеготовността на Българската армия, нейната модернизация, мотивация на личния състав“, предупреди държавният глава пред журналисти в Сунгурларе преди утрешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

Радев е в Сунгурларе за традиционното шествие до лозовите масиви в местността Ичмята край града, както и за ритуала по зарязване на лозята.