Радев: Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът – съдбовен

Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът – съдбовен. Нека преди да изговорим първите си думи да осмислим мисията, която българските граждани ни възложиха. За първи път в рамките на година формираме трето Народно събрание. Това каза пред новите депутати в 47-ия парламент президентът Румен Радев, цитиран от NOVA.

„Нашето общество все още търси изход от корупционното статукво, но то каза „не” на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма. Време е за национален консенсус, който да съдържа важни приоритети”, каза още президентът.

„Самата мисия на парламента се гради около консенсус за народовластие. В България протичат дълбоки обществени процеси по възстановяване на демокрацията и държавността. Вие сте призваните да вдъхнете нов живот на парламентарния контрол, който бе на практика отменен през изминалите години. Да създадете условия за възраждане на свободното слово като гарант за прозрачността и плурализма, да върнете гражданите в управлението. Да усъвършенствате изборния процес, загубата на доверие в политическата класа във всички нас пролича в отдръпването от урните през тазгодишния изборен маратон”, каза още държавният глава.

„Не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата”, категоричен е Радев.

Като приоритетна задача Радев определи „демонтажа на прокурорския чадър над корупцията и злоупотребите”. „Той осигурява безнаказаност, както на големите корупционери, така и на битовите престъпници, които тормозят забравените от държавата българи. Надявам се демократите отляво и дясно да са убедени, че това е ключът към бъдещето”, заяви Радев.

Президентът предупреди новите депутати: „Ако парламентът не успее да постигне решителни промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще потърси политически реванш под прикритието на същия този чадър. Без справедливост и законност всички добри намерения са обречени на провал”, добави той.

Не по-малко важен, по думите на Радев, е консенсусът около икономическата и социалната политика. „Българските граждани очакват от 47 НС неотложни мерки и законови промени, които да позволят допълнителни мерки за справяне със социалната и икономическата криза на прага на зимните месеци”, уточни държавният глава.