Радев: На площада не е мафията, а българският народ

Президентът Румен Радев заяви, че промяната е неизбежна, но призова да няма насилие днес на протеста.

„Масовият протест принадлежи на всички граждани. На площадите днес не са нито контрабандистите, нито мафията, а българският народ, който е единственият суверен по силата на Конституцията и е твърдо решен да си върне държавата“. Това заявява Радев в профила си в социалната мрежа.

Той призовава всички на площада днес да не се поддават на провокации.
Отговорността за предотвратяването на инциденти, за живота и здравето на протестиращите и на редовите униформени служители носи ръководството на МВР, смята Радев.

Нека всички участници в събитието – граждани, полицаи и жандармеристи – не забравят, че сме българи. Че призванието на униформените е да бдят над сигурността на гражданите. Че насилието между власт и граждани няма място в онова бъдеще, за което всички почтени хора се борим и ще постигнем, апелира държавният глава.

Моралната ни победа като общество ще е в това да съхраним гражданския мир, въпреки обидите, провокациите и демонстративното погазване на демократичните принципи от загубилата всякакво доверие власт, изтъква президентът, според когото „всяко упорство на управляващите само задълбочава кризата“.