Радев към правителството: Времето за анализи изтече, чакаме резултатите

„Правителството трябва да прави така, че да не допуска политиката и геополитиката да убива българската икономика. Нужни са надеждни, устойчиви мерки и решения, а не само добри намерения. Времето за анализи изтече, чакаме резултатите“. Това заяви президентът Румен Радев завода на металургичната компания за цветни метали „КЦМ 2000“ в Пловдив, предаде NOVA.

Според него не може в условията на остра енергийна криза да бъдат изоставени енергоинтензивните предприятия, които са гръбнакът на нашата икономика, без адекватни мерки и предсказуемост в ценовата политика.

„Следим какво прави правителството така че да поевтинее тока и газа и да има адекватни компенсаторни механизми за бизнеса. Има нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден е ценен, увеличава се риска от фалита и загуба на пазари“, посочи държавният глава. По думите му се са неотложни законови промени. Трябва да имаме реална ликвидност и реални ангажименти.

Той определи „КЦМ 2000“ като пример за приватизация и технологичен лидер. За него такива структуроопределящи предприятия трябва да бъдат подкрепени.

Относно изграждането на нови мощности в АЕЦ „Белене“ той смята, че България има бъдеще като ядрена държава и трябва да се вземе решение. „Десетилетия напред да имаме инвестиции в базови мощности, не можем да си позволим лукса да се откажем от големия инвестиционен потенциал“, коментира Радев.