Радев към новите депутати: Вие наследявате една институция в дълбока криза

Винаги ще се намери някой, който да ви обвини в липсата на опит. В политиката някои наричат опит това да остават ненаказани. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към новите депутати, които за първи път влизат в тази роля. Това не бива да ви обезсърчава, допълни държавният глава в речта си пред новоизбраните народни представители. Народът, по думите му, е поискал нови хора, а никой не е безгрешен.

От депутатите зависело новото Народно събрание да заработи почтено. Вие наследявате една институция в дълбока криза, предупреди президентът. Той благодари на депутатите в предишния парламент, които спрели „юридическото недоразумение нова Конституция“, предложена от ГЕРБ.

„На вас се пада мисията да възродите парламентаризма“, отсече Румен Радев, а първият тест, по думите му, ще е възстановяването на реалния парламентарен контрол. Никой не може да ви отдава под наем или да заглушава гласа ви, изтъкна той. Не можете да бъдете крепостни на никой политически лидер, заяви президентът, цитиран от News.bg

Държавният глава констатира, че парламентът е фрагментиран. Независимо дали този парламент ще е с дълъг живот, пред него има важни задачи като съставяне на правителство, овладяване на здравна криза, модернизация на страната, актуализация на бюджета, включително и Плана за възстановяване. Той настоя за бърза реформа на Изборния кодекс. Президентът настоя за връщане на гражданите в управлението и демонтаж на отхвърления от хората модел на управление.

Още в понеделник започват консултациите за съставяне на правителство. Съставянето на правителство не трябва да е математически сбор, по думите му. Когато всички са в управлението, народът е в опозиция, предупреди Румен Радев. Радев призова за излъчване на нов тип управление. „Ще бъде силен знак, ако вие, политическите сили, на които българите дадоха доверие, постигнете съгласие за пакт с почтеност за номинираните за високи управленски позиции“, настоя държавният глава.

Той поиска независима прокуратура, безкомпромисно преследване на корупцията, честна конкуренция, прозрачност и отчетност на управлението. Радев настоя и за финансова децентрализация на общините.

Той иска свободни медии, прозрачност във връзка със собствеността на медиите. Старото Народно събрание изолира журналистите и се надявам вие да коригирате това, коментира още държавният глава. Ако парламентът не успее да сформира правителство, Радев е готов да състави служебен кабинет, допълва News.bg