Радев: Икономическият ефект от Covid-19 ще се усети най-тежко през есента

През есента у нас ще се усетят най-тежките рецидиви от Covid-пандемията. Това заяви в Кресна президентът Румен Радев и настоя за незабавна финансова децентрализация, за да може помощта от държавата да стигне бързо до малкия и среден бизнес и до хората.

Подкрепата на държавата за преодоляване на последствията от Covid-кризата е факт и тя се измерва в милиарди, но административният капацитет е в остър дефицит, заяви президентът Румен Радев, според който един от основните проблеми е в неслучилата се финансова децентрализация:

„Знаете, има стратегия за финансова децентрализация повече от 10 години, която не се изпълнява. Това е големият проблем – ето има заделени средства, те са милиарди, поне така се обявява, но няма капацитет, административен, според който тези средства да достигнат до всички най-нуждаещи се. Кризата го доказа недвусмислено, ето, те в момента са абсолютно недофинансирани, проблемите са сериозни, трябва да се справя общинското ръководство само“.

На въпрос какво показват последните анализи и прогнози на експертите в президентството за последствията от пандемията президентът отговори:

„Анализите са, че есента, може би, ще ни бъде най-тежко. Реалната безработица ще се усети най-много тогава. И затова все още не е късно, трябва да се разгръща този капацитет на държавата, да се стига до всички най-засегнати хора, малки и средни предприятия. Но трябва да мислим в перспектива“.

Попитан за целта на засилените му обиколки в страната Румен Радев каза:

„Да се срещнем с хората. Не забравяйте, аз съм президент на всички българи, не само в София“.