Радев: Борисов и Пеевски са ортаци в бизнеса и политиката

Вкоментар на заявката на ДПС, че ще подкрепи кандидат за президент, който е истински обединител на нацията, а не партиен говорител, която се тълкува като отказ за подкрепа на Румен Радев, държавният глава каза днес, че депутатът от ДПС Делян Пеевски и премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов са ортаци в бизнеса.

„Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори. Те са, както знаете, ортаци в бизнеса и в политиката. Още повече г-н Борисов е довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави ДПС на конференцията. Но аз мисля, че избирателите на ДПС са свободни български граждани, които преценяват сами. Лятото младежите на ДПС видяха сараите и сигурно ще се замислят за какво отиват гласовете им. Те са все умни и честни млади хора“, обяви Румен Радев в отговор на въпрос на журналисти.

На предишните избори той бе избран с подкрепата на БСП и ДПС. Засега не е обявявал дали ще се кандидатира за втори мандат.

В понеделник ДПС излезе с декларация, в която се казва: „Всички български граждани много отговорно трябва да участват и в изборите за президент на републиката. Трябва да изберем истински обединител на нацията, а не партиен говорител, опонент и опозиция, просто разединител. Президентът на България, който се избира пряко от народа, разполага с мощното оръжие да бъде президент на всички български граждани и да задава посоката. За това обаче са необходими не просто брой гласове, колкото и да са много, а опит, мъдрост и държавническо мислене. Такъв президент трябва да избере България за следващите 5 години“. Според някои коментари това значи, че движението няма да подкрепи Румен Радев за втори мандат.

Днес президентът Румен Радев обяви, че ще определи датата на изборите след консултации, на които е поканил Централната избирателна комисия, партиите извън и в парламента. Той не потвърди дали държи на първоначалното си намерение изборите да бъдат на 28 март, но каза, че ще ги определи с указ в края на януари, а по закон указът се издава два месеца преди изборите.