Радев: Българите умират не заради коронавируса, а заради хаоса при управлението на кризата

Българите умират не заради коронавируса, а най-вече заради хаоса при управлението на кризата, заяви пред журналисти президентът Румен Радев, цитиран от bTV. Според държавният глава основният проблем идва от липсата на реформи в здравеопазването, източването на здравната каса и липсата на адекватни действия срещу коронавируса през лятото.

Той определи като „пожарни“ и „закъснели“ противоепидемичните мерки и посочи, че те е трябва да имат и социални и икономически аспекти.

Освен това държавният глава определи Бюджет 2021 като разоряващ и неадекватен.
По думите му следващият кабинет ще бъде поставен в изключително неблагоприятна ситуация – „опоскана хазна, фалирали домакинства и бизнеси, липса на приходи и реформи, вероятно и социални напрежения, защото при този бюджет проходите няма откъде да дойдат и социалните разходи неминуемо ще бъдат спрени“.

Радев все пак подчерта, че никой държавен глава не е налагал вето на държавния бюджет, защото той е инструмент на правителството и той няма да стане първият български президент, наложил вето на държавния бюджет.

Държавният глава коментира и проваления опит за нова Конституция, като определи случилото се като опит на властта да спечели още няколко месеца и „те да правят изборите по техните правила“.

По правила трябва да дойде и зелената светлина от София към Скопие за македонското членство в ЕС.

„Правителството години наред излъчваше щедри обещания за безусловна подкрепа за членството на Северна Македония в ЕС. Резултатът го виждаме днес – твърде късно и с огромно закъснение правителството се сети, че трябва да отстоява националния интерес и затова сега изпадна в изолация“, коментира още държавният глава.

Според него след „открит и спокоен разговор“ всичко, наследено от Титовия режим, трябва да отпадне от македонска страна и така ще стане възможно България да позволи на Северна Македония да преговаря с ЕС.

Президентът присъства заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова на церемония по полагането на темелен камък на нов православен храм в София. Той посочи инициативата като пример за съвместната работа на институциите.