Работилнички за коледна украса отварят врати в регионалната библиотека в Сливен

Тематични коледни работилници за изработване на коледни аксесоари и украси отварят врати от 7 до 9 декември в Регионалната библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен, съобщиха от културната институция. Ателиетата са за деца на възраст от 5 до 10г., като участието става с предварително записване и в тях могат да се включат деца-читатели на библиотеката.

От 7 до 9 декември 2022 г., по предварително утвърден график, ученици от 5-ти до 10-ти клас могат да посетят беседите и коледните ателиета, посветени на българската празнична традиция за Коледа и Нова година. От интересни презентации и демонстрации учениците ще научат повече за предстоящите празници, за тяхната символика и обредност, за особеностите при празнуването им в различните области на страната и в Сливенския край. Темите са свързани с коледните обредни хлябове и коледната трапеза, традициите за Сурваки и традиционните коледни сурвакници, ще бъдат представени автентични коледни песни и приказки, кукерски игри и обичаи, маски и костюми на кукерите. Ателиетата се организират съвместно с читалищата  „Просвета – 1925“ – с.Мечкарево,  „Искра-1932“-с.Калояново и „Изгрев 1928″– с.Драгоданово.

Ателиетата са част от традиционната инициатива „Коледа в библиотеката“.  Програмата през тази година включва още беседи, представления за деца, изложба на коледни картички от конкурса „Коледна магия”-2022, церемония за награждаване на отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание, коледен концерт.