Путин се оттегля? Кремъл категорично отрече

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков опроверга публикация в западна медия, че държавният глава на Русия бил болен от нелечима бавно прогресираща болест и по настояване на семейството си се кани да подаде оставка.

„Това са пълни глупости. Президентът е добре, здравето му е отлично“, каза говорителят на Кремъл, цитиран от руските медии.

Песков заяви още, че Владимир Путин не се готви да подава оставка в скоро време.

Позовавайки се на свои източници, британска медия написа, че Путин боледувал от Паркинсон. В публикация в „Сън“ се казва, че на скорошни кадри краката на седящия руски президент постоянно се движат, а в същото време той здраво стиска облегалките на фотьойла. Според медици това било опит да се скрие изпитвана от него болка. Освен това се виждало, че пръстите на Путин потрепвали, особено когато той взимал писалката и стискал чашата, в която според авторите на статията имало разтворено обезболяващо.

Като косвено потвърждение за предстояща оставка на  Путин западните журналисти приемат внесения в Държавната дума законопроект за пожизнени гаранции за неприкосновеността на предишните президенти на Русия.

Московският политолог професор Валерий Соловей подклади допълнителни спекулации в четвъртък, като предположи, че Путин може да има симптоми на Паркинсон.

Академикът каза, че разбира също, че неразкритата партньорка на Путин Алина Кабаева го притиска да напусне, като е подкрепяна от дъщерите му Мария Воронцова, 35 г. и Катерина Тихонова, 34 г.

Соловей каза: „Има семейство, което има голямо влияние върху него. Той възнамерява да оповести публично плановете си за предаване през януари“.

Професорът прогнозира, че Путин скоро ще назначи нов премиер, който ще бъде подготвен да стане негов евентуален наследник.

Болестта на Паркинсон е бавно прогресиращо дегенеративно заболяване на централната нервна система, чиито основни прояви са двигателни нарушения като хипокинезия, мускулна ригидност, тремор в покой. При заболяването се развиват и вегетативни и други разстройства.