Птицевъдите търпят загуби, яйцата ще поскъпнат за Великден

Птицевъдните ферми у нас вече усещат тежестта от покачващите се сметки за ток и суровини. През последната година браншът генерира и огромни загуби.
„Към момента цената на яйцата е около 0,25 лв. за брой. За да бъде един ръководител на стопанско предприятие успешен, освен че трябва да произвежда евтино, той трябва да продава скъпо. Цената на яйцата не може да очакваме да не следва цените на суровините, а те се покачват постоянно в последните 6 месеца. Нормално е цената на яйцата да се покачва„, каза председателят на УС на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов в студиото на „България сутрин“.

По думите му в страната ни има добре развито производство, затова едва ли може да очакваме голямо поскъпване на цената на яйцата.

„Търговските вериги винаги около Великден правят промоции. В България има силно развит конкурентен пазар, всеки се бори за клиенти. Заради това цените на яйцата са атрактивни през почти цялата година“, посочи събеседникът.
А за проблемите, пред които е изправен браншът, той уточни, че конфликтът в Украйна има преки зависимости, които са свързани с определени дисбаланси на пазара.

Гълъбов обясни пред Bulgaria ON AIR, че най-големият проблем за птицевъдството е птичият грип, и че у нас има доста случаи на него. Той добави, че в България все пак са взети необходимите мерки това да се ограничи.

„В България има достатъчно количество яйца, които да се предложат на другите страни. Българските производители обичат да работят на българския пазар“, заяви гостът в студиото.

Загубите през последната година в бранша възлизат на стойност около 80 млн. лв., информира той.

„До момента не сме подпомогнати от държавата. Кризата се преодолява с вътрешни резерви и междуфирмена задлъжнялост. Засега няма фалити“, изтъкна Гълъбов.

Той коментира и качеството на вносното пилешко месо.

„В България от години се внася месо, най-вече от ЕС. Това месо следва да отговаря на всички стандарти, на които отговаря българското. Настояваме за постоянен мониторинг по отношение най-вече на салмонелата и срока на годност“, каза Гълъбов.

И посъветва потребителите да подкрепят родното производство, защото имат полза от това – най-вкусно и евтино е, увери той.
www.dnes.bg