Проверяват отпуснати от ББР кредити за 1 млрд. лв.

Снимка: Standartnews.com

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че специална комисия ще влезе в Българската банка за развитие, за да види защо е подпомагала 8 души. Според него „4-ма от тях може би са свързани индиректно с Делян Пеевски“. Това каза самият той в ексклузивно интервю за „120 минути“.

„Назначавам комисия за публичен контрол на средствата и за прозрачност заедно с Агенцията за финансов контрол, заедно с одитния отдел на Министерството на икономиката и ще влезем в ББР, за да видим как са изразходвани тези средства и защо по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а се дава почти 1 милиард на 8 човека, от които 4 са може би свързани“, коментира Петков, цитиран от Dir.bg.

„За мен беше интересно да видя първия доклад на Сметната палата за ББР или банката, финансирана с държавни пари – нейната основна мисия е да финансирана с държавни пари – нейната основна мисия е да финансира малки и средни предприятия, са помага на малкия бизнес, който се затруднява да се финансира отчасти от търговски банки. Първие 8 кредита към осемте големи клиенти са за 946 милиона, над 118 милиона е получил всеки от тях, огромни държавни средства са дадени само на 8 компании. С тези пари може да се финансират 946 малки фирми. 4 от тези 8 – има и журналистически разследвания за тях, които показват, че вероятно има недиректна връзка с Пеевски. Над 500 милиона лв. са  дадени на тези фирми“, каза още служебният министър на икономиката.

Той допълни, че по закон ББР трябва да е 100% държавна банка, но тази банка не е била точно 100% държавна и заяви, че сегашният Надзорен съвет ще се освободи.

„Как да направим ревизия за два месеца, как да сменим този Надзорен съвет с хора с голям опит и професионалисти, които разбират от банкиране, оказва, се, че не е на 100% на българската държава. 99,9996% е, но 8 акции се държаха от Търговска банка. Уставът казва, че понеже българската държава не е 100% собственик – ако иска министърът на икономиката на общо събрание да смени надзора, трябва да изчака до 3 месеца. Това прескача шанса на едно служебно правителство, да смени надзора. Намерихме писмо в Министерство на икономиката, в което тази търговска банка казва: „Ние искаме да дарим тези 8 акции – това не е част от нашия основен бизнес. Министерството на икономиката не е отговорило на това писмо. От петък вече тази банка е на държавата 100%, българската държава вече е собственик на тази банка изцяло. Това ни отвързва ръцете да направим одитите, които искаме и на общо събрание и да назначим хора, които да пазят обществения интерес. Искаме да ограничим устава така, че никой да не може да раздава 1 млрд. на 8 души“, каза Петков.

Той коментира, че от 1 милиард и 400 милиона капитал близо милиард са налети в 8  компании.

„Самата ББР – най-големият кредит, който е дала извън тези 8, е към Държавна консолидационна компания, а под нея стоят всички компании, които не са свързани с енергетиката“, коментира Петков.

Икономическият министър коментира и освобождаването на Десислава Трифонова от Българската агенция за инвестиции.

„Имам екип от трима зам.- министри, големи експерти. Идвайки с тях, трябваше да реша кой да продължи приемствеността с чуждите инвеститори, които са почнали да говорят с България и изборът ми беше между съществуващия зам.-министър, който отговаряше за инвестициите и госпожа Трифонова, която беше в агенцията. Но и двамата имаха ресор инвестиции. Погледнах техните CV-та – единият човек е с над 10 години опит в привличане на чужди инвестиции, като 5 години са директно в агенцията. А другият (Десислава Трифонова – б.р.) е от ДФ „Земеделие“ и понеже имаше нула чуждестранни инвестиция тази година, реших, че няма време. Ако говорим за приемственост зам.-министърът в предишното правителство оглави агенцията – Стамен Янев“, обясни Петков.