Проверяват на терен фермерите, искащи субсидии

Фонд „Земеделие“ започва теренни проверки на фермерите, които са подали заявления за получаване на субсидии.

Заради много опити за измами, от миналата година инспекторите проверяват не 5 % от заявленията, както изисква европейският регламент, а поне половината от всички искания за подпомагане.

Контролът тази година започва с посещение на място на заявените площи по схемите за обвързано подпомагане на зеленчуци. Точно тази схема провокира скандала с публикувания преди дни аудиозапис, в който земеделският министър съветва да не се хвалим с измамите, за да не ни спрат парите от Брюксел.

Директорът на Фонд „Земеделие“ Васил Грудев даде красноречив скорошен пример с подпомагане за картофи:

„307 подадени заявления от  картофопроизводители. Решихме да направим 200 проверки на място. От тези 200 проверки на място 40% са с липса на картофи.

Забележете, ние държавната помощ не я даваме за това, че има картофи, а за това, че картофите са нападнати от телен червей. Значи, освен че го няма теленият червей, ги няма и картофите!.

По същата схема от години се правят измами и с обвързаната подкрепа.

След завишените проверки над 4000 производители са лишени от субсидии заради опити за измами, а 90 от тях са дадени на прокуратурата, защото не само са поискали субсидия за незасадени плодове и зеленчуци, но и са представили фактури, че от незасадените площи са произвели и продали продукция.

Анализът насочва началото на контрола към производителите на домати, краставици, пипер, лук и картофи.

По-прецизно ще бъдат проверени и тези, при които миналата година имало нарушения, а тази година отново са подали искане за финансово подпомагане.