Проучване: Лекарството на Regeneron намалява риска от Covid-19

Американската биотехнологична компания Regeneron Pharmaceuticals Inc. съобщи в понеделник, че единична доза от нейния коктейл с моноклонални антитела, известен като REGEN-COV, намалява риска от заразяване с Covid-19 с 81,6%, според резултати от изпиване във „Фаза 3“, проведено съвместно с Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ, предаде Ройтерс.

Става въпрос за четири подкожни инжекции от лечение на Covid-19 с моноклонални антитела. Четири вливания на моноклоналните антитела се считат за една доза на REGEN-COV.

Regeneron вече сподели подобни данни в проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, но това е нов анализ на тези данни, който идва от проучване, оценяващо лечението на един член на домакинство, ако друг член е болен с Covid-19, за да се види дали може да предотврати положително тестване за коронавирус.

Намалението на риска от заразяване с коронавирус е отчетено през период от два до осем месеца след получаването на една доза от коктейла с антитела REGEN-COV. През този период нито един пациент не е бил хоспитализиран, в сравнение с шест от групата с плацебо, като в проучването от „Фаза 3“ са участвали 1684 души.

„Тези данни допълват нарастващия набор от доказателства, подкрепящи използването на REGEN-COV за предотвратяване на Covid-19 при незаразени лица, което може да бъде особено полезно за много хора с отслабен имунитет, които не реагират адекватно на Covid ваксините и остават „пленници на пандемията“, заяви главният научен директор на Regeneron Джордж Янкопулос, цитиран от БНР.

„Тъй като инфекциите продължават да се срещат въпреки широко разпространената ваксинация, имунокомпрометираните хора са изправени пред постоянен риск да се сблъскат с коронавируса по време на ежедневния си живот. Възнамеряваме бързо да споделим тези допълнителни данни с регулаторните органи, за да помогнем на тези, които най-много се нуждаят от защита от Covid-19“, допълни той.

„Тези резултати показват, че REGEN-COV има потенциала да осигури дълготраен имунитет срещу инфекция със SARS-CoV-2, резултат, особено важен за тези, които не реагират на ваксини срещу Covid-19, включително хора с отслабен имунитет“, заяви и д-р Майрън Коен, отговарящ за работата на Националния институт по здравеопазване на САЩ върху моноклоналните антитела.

Понастоящем терапията с лекарството на Regeneron е разрешена като лечение за хора, които са изложени на висок риск от тежки заболявания и постекспозиционна профилактика за високорискови хора, които са били изложени на коронавируса.