Противогрипните ваксини в Ямбол свършиха, интерес към тези срещу COVID-19 няма

Изчерпани са безплатните противогрипни васкини за възрастните хора над 65 години в област Ямбол. Изключително висок интерес отчитат тази година общопрактикуващите лекари в региона, съобщи пред журналисти директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева.

„Всички констатират, че много бързо са били прилагани – по 100, 200, 300 дози в рамките на по-малко от седмица, т. е. изключителен интерес. Това се обяснява с факта, че се очаква наистина да има грипна епидемия тази година. Последните две-три години заради ковид мерките и носенето на маски, такава нямаше“, каза директорът на РЗИ. По думите ѝ в някои от големите аптеки в Ямбол все още може да се открие ваксината, но трябва да се закупи.

Не такава обаче е ситуацията с ваксинирането срещу COVID-19. Интересът е минимален, поставят се основно трети, четвърти и пети бустерни дози, посочи директорът на здравната инспекция. „Нововаксинираните са почти изключения. Миналата седмица от 53 поставени ваксини, само двама или трима са с първи дози“, каза д-р Калчева.

Имунизационното покритие в областта остава под средното за страната – между 25 и 26 на сто са ваксинираните жители. „Въпреки усилията от наша страна да организираме мобилни екипи, да обикаляме по малките и отдалечени населени места, където няма лекари. По предприятия ходим, но интересът остава нисък“, отбеляза директорът на РЗИ – Ямбол.

Заболеваемостта от грип в областта към момента е ниска – 117 на 10 хил. души население, което е далеч от епидемичните стойности над 300. Средно между 15 и 18 са регистрираните случаи дневно. Ниска е и заболеваемостта от COVID-19 – 81 на 100 хил. души население. Активните случаи са 219, като девет от тях са приети за лечение в болници.

БТА