Протестите у нас, в Ливан и в Беларус са свързани с президентските избори в САЩ

Снимка: БГНЕС

Общото в протестите у нас, в Ливан и в Беларус е това, че те са свързани с президентските избори в САЩ. Всичко минава през призмата на надпреварата, която е своеобразен апогей на голямата битка между финансовия капитал и неолиберализма. В момента неолиберализмът във всичките му измерения се опитва да разрушава, а не да съгражда“. Това каза пред БНР проф. Нина Дюлгерова.

По думите ѝ всичко, което се прави в контекста на протестите, е битка срещу държавността.

Проблем е, че протестите у нас минават под формулата на една фраза „стани да седна“. Реално погледнато и в Беларус, и в България върви битка за държавността, срещу тези, които са законно избрани… На протестите слушаме различни изказвания, но се оказва, че 98% от тези, които живеят в България, нямат достъп до медии или не ги пускат. Налице е медийна и политическа ситуация с отсъствие на наказателни възможности за протестиращите, каквото не знам дали има другаде в света“.

Според проф. Дюлгерова на фона на много малкия процент протестиращи има огромен процент общество, който не е съгласен, а „основната задача на държавата е да защитава обществото, а не отделните хора:

Протестите утвърждават позициите на Бойко Борисов“.

Проф. Нина Дюлгерова допълни:

Протестите и държавата са ключовите думи, които характеризират глобалния процес. В САЩ протестите са срещу държавността, в Беларус също. В Ливан е налице част от геополитическия вектор, който разделя Изтока и Запада. Това, което се случва в Ливан, е еманация на процесите, натрупани през десетилетията. Там е реалната революция, не в България, не в Беларус“.

Проф. Дюлгерова подчерта, че България, Беларус и Ливан са три ключови зони в света, „защото всяка една от държавите е свързана с ключово значение за територията, в която е разположена“.

„В следващите месеци в Ливан ще има сериозни преструктурирания на системата, „Хизбула“ вероятно ще трябва да отстъпи, това ще резонира в отношенията с Иран, със Сирия. В България ще се случат предсказуемите парламентарни избори през март. В Беларус нещата се решават извън страната – в Русия, в Полша, в ЕС“.