17.2 C
Сливен
сряда, 24 април 2024
- Рекламирай тук -
начало България и света Политика Протестиращи замеряха с яйца сградата на Народното събрание, ГЕРБ не иска да...

Протестиращи замеряха с яйца сградата на Народното събрание, ГЕРБ не иска да участва в извънредното заседание

новини Сливен

Протестиращи замеряха с яйца сградата на Народното събрание, където се събират депутатите за извънредно заседание.

Народните представители прекъсват лятната си ваканция по настояване на парламентарната група на БСП. Дневният ред, поискан от социалистите, е решение на парламента – правителството на Бойко Борисов в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета заради социално-икономическите мерки за преодоляване на кризата с коронавируса. И още – изслушване на министър-председателя и министъра на вътрешните работи Христо Терзийски.

Демонстрантите се събраха край сградата на парламента още преди 8 часа, а малко по-късно започнаха да пристигат и депутатите, съобщиха БНР и bTV. Те бяха посрещнати с „Оставка!“, а към служебния вход полетяха яйца.

Най-нетърпеливият протестиращ, който чакал пристигането на депутатите още от 7 часа, заяви: „Много ми се ще да ги накарам да си купят нови костюми. С цялата си душа ги ненавиждам“.

Полицейското присъствие в района е засилено, движението е отцепено. В периметъра на Народното събрание има три палаткови лагера на протестиращи.

„Ще се разходя, защото явно не чува отдалеч, да го чуе по отблизо. Не е имало провокации, аз съм бивш спортист и няма да го допусна, против волята ми е. Нощувахме на място според желанията на хората, който има желание, остава до по-късно, който няма – си тръгва. Всичко е свързано и с прехрана и т.н. Задължително ще ходя пред парламента, когато ме поканят, когато докарат домати и яйца, защото с празни ръце не ми се ходи. Категорично не смятам, че ще има ефект от това, но човек е длъжен да опита“, коментира пък един от протестиращите от барикадата в триъгълника на властта.

Заседание обаче едва ли ще има, тъй като ГЕРБ няма да участва в него. Депутатът от управляващата партия Александър Ненков заяви, че народните представители от ГЕРБ са дошли на работа от уважение към институцията, но няма да се регистрират. Ненков обясни, че те няма да участват в заседанието поради две причини.

Първата е, че според тях причините за свикването на парламента са „безумни“. От БСП настояват правителството на Бойко Борисов в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета заради социално-икономическите мерки за преодоляване на кризата с коронавируса. И още – изслушване на министър-председателя и министъра на вътрешните работи.

Ненков обясни, че актуализация не е необходима, защото такава е правена през април месец. Той добави, че втората причина е, че „БСП превръща парламента в арена на вътрешнополитическите им спорове“.