Протест пред ТЕЦ „Брикел” заради мръсен въздух

Мирен протест срещу отровния въздух, организират граждани на Гълъбово и региона пред входа на ТЕЦ “Брикел”. Той ще се състои на 13 септември в 18:00 ч., предава „Дарик“.

„На 13 септември ние, жертвите на това системно отравяне, ще се съберем пред централата, за да поставим ултиматум на ръководството на “Брикел” – да подобрят инсталациите си или да затворят ТЕЦ-а! Здравето на хората от региона не може да бъде заложник на частни интереси и финансови изгоди“, съобщават организаторите на недоволството.

„В отговор на сигнал РИОСВ-Стара Загора установи, че само за година “Брикел” е изгорил 400 хиляди тона незаконно гориво. Еко-инспекцията потвърди, че съоръженията са „силно амортизирани“. Честите аварии налагат разпалване с мазут всяка седмица, а самите котли имат пробиви и изпускат вредни вещества през покрива, прозорците, газоходите“, допълват организаторите.

„Въпреки правителственото решение за принудително спиране, съдът позволи централата да работи докато тече поредната проверка, която отново ще докаже очевидното – ТЕЦ-ът замърсява въздуха и природата. Това спорно правосъдие, както и продължаващо безпрецедентно обгазяване са част от аргументите за мирния протест пред ТЕЦ “Брикел” на 13 септември между 18:00 и 20:00 часа.“, става ясно още от изпратеното до медиите съобщение за протеста.