Протест на пътностроителни фирми в Бургас утре до моста на Северния обход, обещават задръствания

Представители на пътностроителни фирми отново излизат на протест. Те ще се съберат пред Народното събрание утре и в няколко точки в страната. Бургаски служители ще протестират от 9 часа на пътя Ветрен – Бургас,близо до моста на Северния обход. Те настояват както за изплащане на дължимите забавени суми, така и за индексация на договорите им, заради повишените цени на материалите, обясни Иван Иванов, представител на една от големите фирми, които строят и Северния обход и регионален  представител на камара „Пътища“. Протестните действия ще продължат до 11 часа, поясни той:

Между 10.30 и 11 часа ще пуснем едни камиони по трасето, да се движат бавно. Ще се получи задръстване, да обърнем внимание на обществеността на нашия проблем.Блокиране на пътя няма да има.

Получихме месец май 50% от дължимото. От другите 50% не е изплатено нищо.Това за област Бургас са 7-8 милиона. Крайният срок беше 30-ти юни. Протестът ще бъде за изплащане на дължимите суми и за индексация на всички договори. Цените, по които работим в момента не съответстват на реалните пазарни цени в момента“.

С 50 % са скочили цените, на битума със 100%, каза още Иванов. Той работи на един от най-големите обекти в областта -Северния обход. В момента го изпълняваме със затруднения поради забавено финансиране. То е от държавния бюджет. там се бавят плащанията, уточни Иванов:

„Имаме да вземем 3 млн. лева. Бавиха два месеца други 4 милиона и половина. Това води до забавяне на нашата работа.Не можем да си купим битум, горива и сме почти пред спиране на обекта.“

Нужни са още 20 млн. лева и то без индексацията, обясни още Иванов. Преди седмица е излязло разрешителното от община Бургас  за поставяне на оптичните кабели, остава разрешението за уличното осветление. Това пречи на цялостното завършване, то по-рано от септември едва ли ще стане, каза Иван Иванов. Има удължаване на срока до 31 октомври от АПИ, ако се забави разрешението, ще искаме още удължаване, може би до края на годината, за да завършим обекта, уточни той.

БНР-Бургас