Протест и подписка под наслов „Ямбол не иска бази на НАТО“ започва на 9 август

БТА

Протест и подписка под наслов „Ямбол не иска бази на НАТО“ организират от местната структура на Коалиция „Левицата!“. Това обявиха на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Ямбол от политическата формация.

Поводът е изказване на министъра на отбраната Тодор Тагарев, посочи Мими Караколева: „Военният министър е предложил на НАТО да бъде създаден многонационален дивизионен щаб в района на военните поделения край Кабиле и Безмер. Тази информация министърът съобщи веднага след срещата на алианса в столицата на Литва.“

„Една дивизия е с численост до 8500 човека. От Коалиция „Левицата!“ искаме преди всичко мир и сигурност за жителите както на нашия регион Ямбол, така и за съседния – Сливен. Искаме и да попитаме избраните народни представители от област Ямбол каква е тяхната позиция по този казус, защото досега не сме я чули“, посочи Здравко Златаров.

„Ние не искаме Ямбол и областта да попадат в зоната на повишен риск от потенциални военни действия. Не искаме риск за околната среда и въздуха, който е възможен от военните самолети и сухопътните бойни машини. Не искаме присъствие на многонационални бойни групи на НАТО“, каза още Караколева.

Протестът и началото на подписката ще са на 9 август от 17:30 часа в площадното пространство пред Централната поща в Ямбол. Подписката ще тече в рамките на близо два месеца, след което ще бъде внесена до военния министър, президента на Република България и областния управител на Ямбол, казаха още от „Левицата!“.

Според представителите на местната структура на политическата формация инициативата им е гражданска и надпартийна.

БТА