„Пролетни игри и обичаи – Цветница” в Твърдица дава сцена на фолклорни групи от 28 селища

Фолклорни групи от 28 селища ще участват в 21-то издание на фолклорния събор „Пролетни игри и обичаи – Цветница” в Твърдица, който тази година ще се състои на 17 април. Това съобщиха от пресцентъра на общината, които са организатори на празника заедно с читалище „Св.св. Кирил и Методий  – 1914”.

Освен домакините от общинския център Твърдица и град Шивачево, както и твърдишките села Сборище, Червенаково, Боров дол, Бяла паланка и кв. „Козарево“, в събора ще се включат самодейци от общините Сливен, Нова Загора, Поморие, Раднево и Стара Загора.

На 16 април – Лазаровден, из селищата в Твърдишко ще се пресъздаде обичаят Лазаруване. Празникът на Цветница ще започне от 9:30 часа с дефиле на участниците от улица „Княз Борис I“ до площад „Свобода“, където ще бъде позиционирана сцената.  Конкурсната програма ще започне от 10:00 часа, като участниците ще възпроизведат пролетен обичай, пролетни игри и танци, обредни песни с подчертана специфика на фолклорната култура на съответното селище.

От 2015 г. съборът има конкурсен характер без ограничение за възрастта на участниците.  Те могат да бъдат детски, младежки колективи и колективи от възрастни от региона и страната. В програмата те може да се включат с възпроизвеждане на пролетни обреди или фрагменти от пролетен обред – Трифоновден, Харалампий, Власовден, Сирни Заговезни, Първи март, Маскарадна обредност, Кукери, Буенец, Тодоровден, Свети 40 мъченици, Лазаруване, Великден, Гергьовден. Изпълнителите може да са танцови колективи, както и индивидуални – певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи.

Гостите могат да участват в демонстрации на традиционни занаяти и приложни изкуства, приготвяне на ястия от местната кухня и др.

Изображение: Александър Гарнов on WordPress.com