Прокуратурата отказа да разследва Борисов за всяване на паника за ваксините

Софийската градска прокуратура е отказала да образува разследване срещу бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по сигнала, подаден срещу него от Стойчо Кацаров, докато беше служебен здравен министър, пише Днес.бг.

Това съобщи в. „Сега“ след проверка в деловодство на прокуратурата. Кацаров сезира прокуратурата срещу Борисов в края на октомври заради публичните му твърдения, че в България се поставят ваксини с изтекъл срок на годност.

Всяването на паника е престъпление според НК. След седмица мълчание прокуратурата обяви, че ще иска документи от здравното министерство „какви са тези ваксини, кога са купени, какъв е техният срок“.

В сигнала до градския прокурор Илияна Кирилова Кацаров обяснява, че думите на Борисов са фалшиви новини. И са деяние с висока обществена опасност, тъй като са направени в разгара на епидемична вълна, а автор им е бивш премиер и настоящ партиен лидер – всичко това може да повлияе на доста хора, отказвайки ги да се ваксинират, или да събуди тревога в тях. Кацаров смята също, че изреченото от Борисов е заплаха за националната сигурност.