Прокуратурата иска имунитета на кандидат-депутата, шофирал дрогиран и с чужди табели в Сливен

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на България Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на В. Г., кандидат за депутат в изборите за Народно събрание, съобщиха от държавното обвинение.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ във връзка с образувано на 2 септември т.г. досъдебно производство.

В хода на разследването са събрани доказателства за това, че в същия ден около 15.35 часа в град Сливен кандидатът за народен представител е управлявал лек автомобил след употреба на метамфетамин. Проверката на униформените установила още, че регистрационните табели на колата са издадени за друго моторно превозно средство.

Извършени са разпити на свидетели, изготвена е съдебно-химикотоксикологична (токсикохимична) експертиза, проведени са и други действия по разследването, приложени са писмени доказателствени материали.

В предложението на наблюдаващия прокурор се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на В. Г.

Като кандидат за народен представител мъжът е „лице с имунитет“ и с оглед разпоредбата на чл. 160, ал.1 от Изборния кодекс, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на ЦИК.