Производители на праскови в Сливен пред протест заради ниските изкупни цени

Производители на праскови заплашиха с ефективни протестни действия заради ниските изкупни цени и поискаха държавна политика за изкупуване на местната продукция. 

Според тях вносът от Гърция убива местния бизнес. В тази връзка те искат решение местната продукция да бъде с приоритет пред вноса, когато по същото време в страната тече беритбата на плодовете. Най-ниската изкупна цена към момента е 50 стотинки за килограм праскови, коментираха производителите.

Агресивното навлизане на гръцките праскови на българския пазар се дължи на войната в Украйна и загубата на пазарите в Русия и Беларус, каза Коста Петров от Сдружение „Българска праскова“. 

„И всичката тази праскова (гръцка б.а.) около 30-40 хиляди тона, която е излишна и няма да могат да реализират там, ще бъде стоварена в България и Румъния. Естествено това ще доведе до голям натиск на нашите пазари. Нашият производител губи от това нещо“, добави той.

Румъния е единствената държава, в която България изнася пресни праскови. 

„Едно 30% от прясната праскова отива в Румъния, но ние нямаме готовност да изнасяме навън“, посочи Коста Петров.

Производителите се оплакаха, че с тези цени няма как да продължат да отглеждат овощните масиви. 

„Тон и осемстотин издръжка на декар, което съобразно миналогодишната цена, когато приключихме – 90 стотинки изкупна, там бяхме под тон издръжката“

Липсата на работна ръка е другият проблем пред стопаните.

Все още няма яснота кога и къде ще се проведе протестът на недоволните овощари. 

Източник: БНР