Програмата „Коледа в библиотеката“- 2022 в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“- Сливен

За поредна година, в навечерието на коледните и новогодишни празници, от 6 до 23 декември 2022г. вкл., Регионална библиотека „Сава Доброплодни”-Сливен ще предложи на своите малки и по-големи читатели и на сливенското гражданство богата и разнообразна програма.

Програмата на тържествата „Коледа в библиотеката“-2022 включва беседи, творчески работилници и ателиета за ученици, представления за деца, изложба коледни картички от конкурса „Коледна магия”-2022, церемония за награждаване на отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание, коледен концерт.

От 6 до 23 декември 2022г. мечтите и желанията на сливенските деца и юноши ще събира Коледното дърво на желанията в библиотеката. На огромна елха във фоайето на библиотеката деца и юноши ще могат да окачат своите желания за следващата година. В последния ден преди Коледа желанията ще бъдат обобщени и веднага след коледните празници ще бъдат обявени. Така, ние възрастните, ще можем да узнаем съкровените желания на децата и да помогнем те да се изпълнят.

От 7 до 9.12.2022г., за деца на възраст от 5 до 10г., по график се организират тематични коледни работилници за изработване на коледни аксесоари и украси. Участието в работилниците става с предварително записване като в тях могат да се включат деца-читатели на библиотеката

От 7 до 9 декември 2022г., по предварително утвърден график, ученици от 5-ти до 10-ти клас от различни сливенски училища могат да посетят беседите и коледните ателиета посветени на българската празнична традиция за Коледа и Нова година. От интересни презентации и демонстрации учениците ще научат повече за предстоящите празници, за тяхната символика и обредност, за особеностите при празнуването им в различните области на страната и в Сливенския край. Темите са свързани с коледните обредни хлябове и коледната трапеза, традициите за Сурваки и традиционните коледни сурвакници, ще бъдат представени автентични коледни песни и приказки, кукерски игри и обичаи, маски и костюми на кукерите. Ателиетата се организират съвместно с НЧ „Просвета – 1925“ – с.Мечкарево, НЧ „Искра-1932“-с.Калояново и НЧ „Изгрев 1928“ – с.Драгоданово.

От 12 до 22 декември 2022г. по традиция в библиотеката ще отвори врати приказен театър като децата на възраст от 7 до 10г. ще могат да посетят, по предварително уточнен график, представлението „Как се спасява Коледа” – весела история за коледните премеждия на трудолюбивите джуджета Джу, Джуджи и Джудейко и на добрия снежен човек г-н Снежко за спасяването на Коледа.

На 12.12.2022г. с ученици от гимнаиален курс ще се проведат коледни беседи на тема: “Празникът и иконата“ с лектор д-р Катя Стоядинова от ВТУ “Св.св.Кирил и Методий“.

На 22 декември 2022г., от 10:30 ч., ще се проведе коледен концерт. в който ще се включат талантливи малки певци и танцьори от най-добрите школи в града. От 11:00ч,. на официална церемония ще бъдат наградени отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание „Коледна магия“-2022. Ще бъде открита и изложба с творбите на участниците в конкурса.

Чрез богатата и разнообразна програма на тържествата „Коледа в библиотеката” екипът на РБ „Сава Доброплодни” цели да направи очакването на коледните празници интересно и вълнуващо, както за децата и тийнейджърите, така и за всички сливенци.