Програма за сексуално образование предизвика раздор в училище

Представители на фондация преподавали на 10-годишни деца в училище в Перник подробности за мъжката и женска полова система, а след това ги насърчавали да нарисуват наученото.

Едно от упражненията било децата да се целуват по бузите.

Това предизвиква възмущение у част от родителите на четвъртокласниците. Други не намират нищо нередно в обучението.

Става въпрос за програмата „Таралежи“, която е взаимствана от други европейски държави. Целта й е превенция на насилието във всичките му форми, включително и сексуалното.

Програмата е одобрена от МОН, но някои родители не са съгласни с методите на обучение.

„Това, което ни безпокои, е начинът, по който се обучават децата на ранна сексуална информираност. Виждаме какви са резултатите. На 11 се женят, на 12 имат деца. Образованието остава извън обсега“, смята Дима Ненчева, майка на едно от децата, на които е преподавано.

На децата са били показвани тела и полови органи, били са карани и да ги рисуват.

„Смятам, че това влияе абсолютно негативно. На тези деца им се възбуждат любопитството и започват да търсят повече информация“, добавя Ненова пред Нова тв.

Други родители не искат програмата да спира смятат, че тя е навременна.

„Децата се информират за всичко, което е позволено в проекта. Синът ми не е споделял за целувки по бузата. С децата говорим за половото идентифициране – аз съм момче, тя е момиче. Това започва първо вкъщи. В проекта няма дума разврат“, коментира друга майка.

„Проектът има превантивна цел – да предпазим децата от насилие във всичките му форми. За това го одобрихме. Родители имаха възможност да се запознаят с темите в проекта и да преценят. Една от темите е „Различието между нас“, в която се обсъжда, че ние сме различни и това трябва да се толерира. Друга тема е за „Доброто и лошото докосване“.

За това, че ти е приятно мама и тати да те целуват, но когато възрастен, който не ти е близък, желае да ти докосне, ти трябва да кажеш „не“. Думи като „карани насила“ са лъжа.

Програмата ще бъде прекратена заради конфликта, информира директорът на училището.