Проф. Рачев огласи отчайваща прогноза за февруари, март и април

Февруари започва с майски температури от 20 градуса. На места ще бъде дори по-топло, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев пред в. „Телеграф“, цитиран от Блиц.

Минималните температури през Малък Сечко пък се очаква да бъдат между минус 10 и минус 12 градуса.

Последният зимен месец ще донесе време, което е между 2 и 3 градуса по-топло от нормалното. Февруари на Балканите ще бъде с валежи, близки до нормата, съобщават големите метеоцентрове.

„Малък Сечко се очертава като по-топъл, което не означава, че той няма да иска да покаже характера на голям мъж и не веднъж го е правил, макар и на десетина години, когато се случва той да е много студен. Това е много малко вероятно сега, което не означава, че няма да има температури в порядъка от минус 10 градуса. Това се отнася за затворените котловинни полета като София, Трънско и Кюстендилско“, уточни проф. Рачев.

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология първите десет дни на месеца ще бъдат по-топли от обичайното, като вероятност за валежи има през втората половина на периода.

Градусите през второто деседневие пък ще бъдат близки до обичайното и ще има валежи от сняг и дъжд. Динамично ще е времето и през последните десет дни от месеца, а валежи се очакват в края му. Очаква се януари да бъде един от топ 3 на сухите зимни месеци от 2000 година насам, прогнозира Рачев.

Единици са местата и и то главно по високите планини, където месечната норма ще бъде изпълнена на 50 %. За останалата част на България валежите са изпълнени между 10 и 30 % от нормата. Голям Сечко си тръгва с положителна температурна аномалия от 1,5 до 3,5 градуса.

Март и април се очаква да бъдат също по-сухи от обичайното. Едва месец май се очертава дъждовен.